ברשימה שלפניכם אסקור את הקשיים הנפוצים, אולם אקדים ואומר – כאשר יודעים במה מדובר, אפשר לפתור כל דבר.
- הבניין והמגרש עליו הוא עומד. הוראות התמ"א מגדירות בברור, על פי מועד הוצאת ההיתר הבניה לבניין, האם הוא עומד בתנאים המקדמיים. בנוסף, על צורת המגרש, גודלו ומיקומו של הבניין במגרש לאפשר פיזית בניית שטחים נוספים ורכיבי חיזוק הבניין, בכדי שניתן יהיה לאשר את הפרוייקט. התמ"א אמנם מגדירה מפורשות את התנאים בהם ניתן לאשר את הפרוייקט. עם זאת, כל פרוייקט צריך לקבל את אישור הועדה המקומית, אשר יכולה לפסול, חלקית או בשלמות, גם פרוייקטים העומדים בכל התנאים המוגדרים, משיקולים אחרים העומדים לפניה (ראו סעיף 3 – הועדה המקומית).
- שכנים. ובמונח זה אני מתכוונת הן לשכנים בבניין והן בבניינים סמוכים. ראשית קיים הצורך להשיג את הרוב הדרוש המוגדר בתמ"א, מקרב בעלי הדירות בבניין, על מנת שניתן יהיה לבצע עבודות ברכוש המשותף. שכן סרבן יכול לתקוע מקל בגלגלי הפרוייקט, לעכבו לפרק זמן ממושך או אף לעצור אותו לחלוטין. גם בעלי דירות בבניינים הסמוכים עלולים להגיש התנגדויות ולעכב את ביצוע התמ"א. ולעיתים, הועדה המקומית (ושוב אנחנו מדברים על הועדה עוד לפני שהגענו לסעיף העוסק בעניינה…) עלולה שלא לאשר תוספות בניה רק משום החשש מתביעות שיוגשו נגדה ע"י בעלי נכסים בבניינים הסמוכים.
- הועדה המקומית. הועדה מוסמכת לאשר או לא לאשר את זכויות הבניה, או חלקן, מתוקף שיקול הדעת המוענק לה על פי הוראות התמ"א. במידה והועדה מחליטה שלא לאשר חלק מזכויות הבנייה (למשל לצמצם את תוספת השטחים המיועדת לבנייתן של דירות חדשות), הדבר עלול לפגוע בכדאיות הכלכלית של ביצוע החיזוק ובכך למנוע את הפרוייקט כולו. בועדה יושבים אנשים, בני אדם, ואלה כידוע נוטים להיות שונים זה מזה. שיקול הדעת של האחד אינו זהה לשיקול הדעת של האחר. ובכל מקרה – גם אל שיקול הדעת של הועדה ניתן לפנות ולנסות להשפיע.
- תקופת הבניה. אחרי שכבר צלחתם את השלבים הקודמים והגעתם לתחילת ביצוע העבודות, בפרויקטים מסוג תמ"א 38 בדרך של חיזוק והשבחה, בה, במרבית המקרים, הדיירים ממשיכים להתגורר בבניין בתקופת הבניה, יש פגיעה משמעותית באיכות החיים לתקופה של מספר חודשים, ולפעמים אף יותר. הבניין הופך להיות אתר בניה, הגישה לחניות נמנעת, במשך חודשים ארוכים הבניין מוקף פיגומים, רעש אבק ומטרדים
אחרים הנלווים לעבודות בניה, הפסקות מים וחשמל וכו'. תקופה בהחלט לא נעימה ועל אף שדיירים ממשיכים לגור בבניין, ועוברים את זה, כמובן שעדיף, שלא להתגורר בדירות בתקופה זו.
אלה הם, כאמור, הקשיים העיקריים. אל נא תניחו למחשבות על קשיים צפויים לרפות את ידיכם מלממש פרוייקט תמ"א, שכן התועלת והערך ממימוש הפרוייקט הם גבוהים בהרבה מההתמודדות עם כמה משוכות. הצטיידו באיש מקצוע הבקיא בנושא, שיבדוק את הפרוייקט הספציפי שלכם, ימליץ על דרך פעולה ובמידת הצורך – יסיר עבורכם את המכשולים ויפלס לכם את הדרך. בהצלחה.
מוזמנים לשתף