מי רשאי להגיש התנגדות להיתר בנייה?
כולנו יודעים כי עבודות בנייה מחייבות קבלת היתר בנייה, אולם מרבית הציבור אינו מודע לזכותו להגיש התנגדות למתן היתר בנייה בקרקע הגובלת עמו. ובכן, זכות זו אכן קיימת והיא נוצרת כאשר הבקשה להיתר בנייה אינה תואמת את הוראות תכנית המתאר הקיימת. במילים אחרות, במקרה שבו מתבקשת הקלה או שימוש החורג מהוראות תכנית בניין העיר (תב"ע), קמה הזכות לבעלי הקרקע הסמוכים להתנגד למתן ההיתר. זכות ההתנגדות חשוב לציין, עומדת גם לבעלי הקרקע וגם למחזיקים בה, כלומר, אם אינכם בעלי הנכס אך אתם שוכרים אותו, גם אתם רשאים להגיש התנגדות למתן היתר הבנייה.
איך מגלים כי קיימת תוכנית בנייה?
אחת השאלות המרכזיות שעולות בסוגיה של התנגדות להיתר בנייה, היא כיצד נדע בכלל כי קיימת תוכנית בנייה בקרקע הסמוכה. ובכן, על פי החוק, כל המעוניין להגיש בקשה להיתר בנייה הכוללת בקשה להקלה או שימוש חורג, חייב לפרסם את מהות התכנית שלו ואת פרק הזמן שבו ניתן להגיש התנגדות לתכנית. ההודעה תתפרסם במגוון דרכים כגון: הצבת שלט בחזית הקרקע, פרסום בעיתון או בהודעות אישיות הנשלחות בדואר לבעלי הקרקעות הגובלות.
נתקלתם בהודעה כזו? סביר להניח שהתקשיתם להבין את הכתוב בה. על מנת לבצע בירור יסודי כדאי לפנות לעורך דין מקרקעין בעל ניסיון בתחום התכנון והבניה ובמקביל גם להשיג את כל המידע הנחוץ. בין היתר, יש לפנות לוועדה המקומית לתכנון ובניה, ולקבל העתק מתכנית הבקשה להיתר ומכל מסמך נלווה שהוגש לוועדה ע"י מבקש ההיתר. פעמים רבות כדאי גם להיעזר בשירותיו המקצועיים של אדריכל שיסייע בהבנת התכנית המבוקשת והשפעתה על הנכס שברשותכם, ושמאי מקרקעין, ככל ועולה טענה לפגיעה תכנונית המביאה לירידת ערך הנכס.
התנגדות להיתר בנייה- כיצד מגישים?
כפי שניתן לשער, הגשת התנגדות להיתר בנייה היא עניין משפטי מורכב ועל מנת להגדיל את הסיכוי כי תתקבל, יש לפנות אל עורך דין מקרקעין מנוסה ומקצועי בתחום. עורך הדין ידאג ראשית כל, להוציא את הבקשה להיתר בנייה מהעירייה על מנת שיוכל לבחון אותה היטב ובאופן מדויק. ככל שנדרש, עורך הדין ימליץ על הסתייעות בשירותיהם המקצועיים של אדריכל ושמאי מקרקעין.
אם סבר עורך הדין כי יש מקום להגשת התנגדות, יפנה להכנתה, תוך הקפדה על הצגת הטיעונים המתאימים באופן ברור וקוהרנטי. כמו כן, עורך הדין ידאג לתמוך את הבקשה בחוות דעת מקצועית של מומחה, אשר מעניקה לטענות משנה תוקף. לעניין זה חשוב לציין, כי עיקר הדיון
בוועדה המקומית, אשר דנה בהתנגדות, עוסק בהיבטים התכנוניים של התכנית. אמנם, לעיתים קרובות ישנן טענות לגיטימיות אחרות מצד בעל הקרקע אולם מוטב כי ההתנגדות תוגש בעיקר על בסיס שיקולים תכנוניים.
הגשת ערר
במקרה שבו נדחתה ההתנגדות בוועדה המקומית לתכנון ובניה, יכול עורך דין מקרקעין, על פי בקשת הלקוח, להגיש ערר (לוועדת הערר המחוזית). במסגרת הערר ייבחנו מחדש הבקשה להיתר וההתנגדות שהוגשה. בהקשר זה ראוי לציין כי לעיתים, עצם הגשת ההתנגדות ו/או הערר על החלטת הוועדה המקומית, מביאים להליך של הידברות עם מבקש ההיתר ולא אחת, הדבר מסייע רבות בהשגת פשרות הוגנות בין המתנגד למבקש ההיתר.
שוקלים להגיש התנגדות להיתר בנייה?
אתם מוזמנים לפנות אלי במייל office@law-nadlan.co.il או בטלפון: 08-9153880 ואשמח לעמוד לשירותכם. אם תרצו, תוכלו גם להשאיר פרטיכם באתר ואשמח לחזור אליכם.