רכישת דירה מקבלן – כמה משלמים לעו"ד הקבלן?
החוק הוא דבר דינאמי. שינויים בחקיקה חלים כל הזמן ואלא אם כן זה המקצוע שלכם, או שהחקיקה בתחום עיסוקכם, קשה לצפות מאזרחי המדינה להכיר את החוק לפרטי פרטיו. בשביל זה יש לכם עורך דין (או עורכי דין, ברבים). ואותי.
את החקיקה החדשה הנוגעת לשכר טרחת עו"ד הקבלן שמתי לעצמי למטרה, שכמה שיותר אנשים יכירו וידעו כי החוק השתנה. מדוע? כי החוק החדש תיקן עוול גדול שנעשה לציבור רוכשי הדירות.
בעבר הלא רחוק מידי, עד ליום 15.12.14, בעת רכישת דירות מקבלן, חויבו הרוכשים לשאת בתשלום לעורך הדין של הקבלן. מדובר בהוצאה עצומה בגובה של כ 1.5-2% ממחיר הדירה. ועבור מה נגבה התשלום? עבור טיפול ברישום זכויות הרוכש בדירה בטאבו, במנהל או בחברה המשכנת. זה הכל.
הסכום המכובד, עשרות אלפי שקלים (מדובר ב 15,000 תשלום עבור כל מיליון ₪ במחיר הדירה!), יצר הטעיה בקרב הרוכשים כי עורך הדין שכפה עליהם הקבלן מייצג גם אותם, ועל כן אין להם צורך בעו"ד מטעמם. וגם כאשר ידעו רוכשי הדירות שאין זה המצב, לעתים לא היתה ידם משגת לשלם סכום דומה נוסף, לעו"ד אשר ייצג את האינטרסים שלהם ושלהם בלבד. וכך במשך שנים, נמנע מרוכשי דירת קבלן ייצוג משפטי ראוי בעת רכישת דירתם.
אז כמה משלמים כיום לעו"ד הקבלן?
בתקנות המכר (דירות) (הגבלת גובה ההוצאות המשפטיות), תשע"ה-2014, מיום 15.12.14, הוגבל שכר טרחת עורכי הדין של הקבלן. הסכום אותו תידרשו לשלם כיום הוא 5,000 ₪ בתוספת מע"מ או חצי אחוז ממחיר הדירה בתוספת מע"מ בלבד, ע"פ הנמוך מבניהם! ההגבלה זו חלה על דירות שמחירן עד 4,642,750 ₪.
כאמור, התשלום אינו עבור ייצוג משפטי אלא עבור פעולת רישום זכויותיכם בלבד. עדיין תישאו בתשלום לעורך הדין אשר ייצג אתכם. אולם, לפחות תישאו בתשלום פעם אחת בלבד ועבור מי שכן יעשה את העבודה החשובה של הבטחת זכויותיכם ורכושכם.
מדוע חשוב לבחור עו"ד מקרקעין שייצג אתכם?
לפני חתימה על הסכם רכישת דירה מקבלן (ולמעשה לפני חתימה על כל הסכם מחייב), חיוני שיהיה לצדיכם אדם הבקיא בחוק ובתחום, אשר יראה את האינטרסים שלכם, ושלכם בלבד, לנגד עיניו. תפקידו של עורך הדין מטעמכם חשוב ביותר – הוא זה שקורא את החוזה, שנכתב ע"י עו"ד הקבלן,
ומתקן אותו כך שיכיל את האינטרסים של שני הצדדים. הוא בודק כי כל היבטי היתרים, זכויות הבניה והמיסוי מתבצעים על פי חוק וחוסך לכם עגמת נפש ניכרת במקרה שלא. עורך הדין מטעמכם הוא גם זה שמוודא את קיומן של כל הערבויות והבטוחות וכלל ההיבטים המשפטיים והפיננסיים, אשר יבטיחו כי במקרה שהקבלן אינו עומד בהתחייבויותיו לא תאבדו את רכושכם. ועוד ועוד.
אם רכושכם חשוב לכם, וראוי שיהיה חשוב לכם לפחות כפי שאתם חשובים לי, אני מפציר בכם שלא לוותר על עורך דין מקרקעין מטעמכם. מוזמנים לפנות אלי להסבר נוסף והתייעצות.
ניתן להתקשר לטלפון 08-9153880 או לשלוח שאלות באמצעות טופס צור קשר
מאמרים בנושא עסקת ייצוג ברכישה מקבלן:
כל מה שצריך לדעת לפני שקונים דירה חדשה בבניין בפרויקט תמ"א 38 שלא יגלו לכם באף משרד מכירות
רכישת דירה חדשה בבניין שעובר פרויקט תמ"א 38 היא חלופה מצוינת שאין לה מקבילה אחרת בשוק הנדל"ן, ויחד עם זאת מחייבת משנה זהירות והתמחות משפטית ספציפית. מה צריך לבדוק ועל מה צריך להקפיד לפני שחותמים? כל התשובות במדריך המלא שלפניכם
מה קורה כשקבלן מאחר במסירת דירה?
קונים שביצעו רכישת דירה מקבלן מסכמים פעמים רבות את החוויה במשפט: אתה יודע איפה זה מתחיל, אבל אתה אף פעם לא יודע איפה זה נגמר. והכוונה היא לא רק לעלויות הכספיות, שאנו כבר יודעים לצפות שיהיו גבוהות יותר משצפינו, אלא גם למועד המסירה של הדירה. איחורים במסירת דירות על-ידי קבלנים הפכו לדבר שבשגרה, כאשר רבים מהרוכשים מקבלים את דירותיהם באיחור ניכר.
רכישת דירה מקבלן: זהירות! טופס בקשת רכישה
החלטתם לקנות דירה מקבלן. במשרד המכירות באתר הוצגה בפניכם תוכנית לדירה מרווחת ויפה (על הנייר…). המשווק הסימפטי הציע קפה וסיפר על הבניין המושקע שעומד להיבנות. בתמונות המאויירות ראו ברקע פארק. התלהבתם. ואז המשווק מציע "לשמור" עבורכם את הדירה. רק תחתמו על "טופס בקשת רכישה", תפקידו צ'ק פיקדון או מקדמה, ותבטיחו לעצמכם את האפשרות לרכוש את הדירה. נשמע הגיוני? אז זהו, שלא.
איך תראה באמת דירת הקבלן שרכשתם?
כמעט כל רכישת דירה מקבלן מתחילה כך: המתעניינים בקניית דירה מבקרים במשרד המכירות של הקבלן, לרוב סמוך לאתר הבניה. במשרד מוצגים בפניהם עלונים גדולים וצבעוניים, המציגים בשלל זוויות וצורות את הבניין המתוכנן ואת הדירה המיועדת. מאחר והדירה עדיין אינה בנויה ובטח שלא מרוהטת, בפני הקונים מוצגות הדמיות: איור מרהיב המדגים כיצד הדירה "אמורה" להיראות. אכן, ברור כשמש שמדובר בהדמיית מחשב ולא בצילום. שהספה הענקית שבתמונה לא באמת תחכה לנו בסלון ביום כניסתנו לדירה ושהאי במטבח אינו כלול במפרט הקבלן. למרות זאת, עדיין רבים מאמינים לאיור ומצפים לדירה זהה.