תמ"א 38 – כך תעברו את תקופת הבניה בשלום
בדקתם יזמים, קיבלתם הצעות ובשעה טובה בחרתם את היזם אתו אתם מתקדמים לקראת חתימה על הסכם תמ"א 38. עכשיו מתחיל החלק הקשה… תקופת הבניה. עם כל הרצון הטוב והמטרה החשובה, המגורים בבניין שעובר שיפוץ הם, למעשה, חיים באתר בניה. 5 טיפים שיעזרו לכם לעבור את התקופה במינימום אי-נוחות ואי-נעימות:
- סכמו עם היזם מראש את שעות העבודה בבניין, וודאו כי הדבר יצויין במפורש בחוזה הכתוב. כך, לא תאלצו להירדם לצלילי ניסור סורגים, לא תתעוררו בשעת הזריחה לצלילי צפצוף הרוורס של משאית הבטון ולא תופתעו ממראה פניו של פועל בחלון.
- דאגו כי כל טיפול בתשתיות הבניין המצריך את ניתוקם, ייעשה בתיאום מראש ולמספר שעות מוגדר. זה לא נעים לחזור מהעבודה למקפיא שהפשיר כי לא היה חשמל במשך כל היום, או להשכיב ילדים לישון ללא מקלחת כי המים מנותקים. במקרים של העתקת תשתיות המחייבת ניתוק ממושך, יש לחייב את היזם לספק תשתית חלופית.
- בקשו מהיזם למנות נציג שירות לקוחות מטעמו, איש קשר אשר הדיירים ידעו כי הם יכולים לפנות אליו בכל עניין, וקבלו את מספר הטלפון הנייד שלו. במקרה שסיד יטפטף על מכוניתכם, או ערימת פסולת תחסום את הכניסה לבניין או כל "הפתעה" לא משמחת אחרת תתרחש, הדבר האחרון שתרצו באותו הרגע הוא לחפש את האדם המתאים בסבך השלוחות במענה הקולי של חברת הבניה. נציג קבוע וזמין שהוא הכתובת לכל בעיה או שאלה יכול לפתור בעיות במהירות רבה.
- במידה והיזם נדרש לבצע עבודות בתוך דירתכם, סכמו מראש כי הוא המספק את כל חומרי הבניה, והאחראי להשגת מוצרים זהים, ככל הניתן, לאלה שבדירתכם כיום. בניית פיר למעלית, הוספת ממ"ד או מרפסת עשויים להצריך שינויים בתוך הדירות. ודאי תעדיפו כי הרצפה בביתכם תישאר אחידה, כמו גם צבע הקיר, הקרמיקות ועוד. כמובן שחובה להבהיר כי אחריות היזם לתאם עמכם מראש כל כניסה לדירתכם.
- צלמו את דירתכם לפני תחילת העבודות: כל הקירות, הריהוט, ארונות קיר, אריחים ועוד. הקפידו כי התמונות יהיו ברורות ואמיתיות. הללו יחסכו לכם ויכוחים במקרה של גרימת נזק כתוצאה מהעבודות.
למען הסר ספק – כל מה שעשוי לשפר את איכות חייכם בתקופת הבניה רצוי וראוי כי יצויין בכתב וירשם בחוזה. חוזה תמ"א 38 הינו מסמך משפטי מורכב. תוספת סעיף כזה או אחר מהמוצעים מעלה יכולה להוות הבדל של שמיים וארץ עבורכם הדיירים ולכן רצוי להציעם לפני החתימה על החוזה, כאשר היזם להוט לחתום ולהתחיל בבניה.
ועוד טיפ, שאינו משפטי, כבונוס ממני: שמרו לעצמכם את הזכות לשפץ את דירתכם במהלך הבניה. ממילא ויתרתם על אירוח בתקופת הבניה, וממילא למשך זמן מה האבק יקיף אתכם. נצלו את העובדה שחדר המדרגות גם כך אינו נקי, שהשכנים גם כך סובלים מרעש וכי היזם מעמיד בחוץ מכונת פסולת לטובת עבודותיו. והכי חשוב, לזכור כל העת כי המטרה החשובה מצדיקה את תקופת המעבר הבלתי נעימה. בעוד מספר חודשים הבניה תסתיים ואז תמצאו את עצמכם חיים בבניין משודרג מכל הבחינות ותהיו הבעלים של נכס שערכו גבוה יותר, ובמידה משמעותית.
מוזמנים לשתף