היטל השבחה – הפתעה לא משמחת במכירת נכס
תארו לעצמכם את הסיטואציה הבאה: משפחת ישראלי החליטה למכור את דירתה הקטנה בשכונה ישנה ולעבור לדירה חדשה. הקונה כבר נמצא ואפילו נחתם החוזה. הלך לו מר ישראלי לעירייה כדי לקבל אישור להעברת הזכויות בדירה על שם הקונה, כנדרש. לפתע, אומרת הפקידה: מר ישראלי, יש לך חוב בהיטל השבחה. סליחה? אמר ישראלי לפקידה, היטל השבחה? על שום מה ולמה? אז ככה, אומרת הפקידה, לפני 20 שנה אישרנו בשכונתכם תוכנית לתוספת זכויות בניה בבניינים. מאחר וכתוצאה מהתכנית ערך דירתכם עלה, עכשיו כשאתם מוכרים אתם חייבים לנו היטל השבחה. אבל אנחנו כבר מכרנו את הדירה, אמר ישראלי, ובכלל לא ידענו. חבל, מר ישראלי, אמרה הפקידה. חבל בשבילך ומזל עבור הקונה.
מהו היטל השבחה?
היטל השבחה הינו מס, הנגבה על-ידי העיריה (או הרשות המקומית) עבור תוספת או שינוי בזכויות אשר משביחים את הנכס, כלומר מעלים את ערכו. ההיטל מוטל על בעל הנכס בגובה מחצית מעליית ערך הנכס. ההנחה היא כי בעל הנכס ירוויח מהשינוי, ולכן עליו לשלם מס בגובה 50% מההשבחה.
המקרים בהם מוטל ההיטל:
- אישור תב"ע (תכנית בניין עיר) משביחה.
כגון: תכנית להגדלת דירות, תוספת בניה על הגג, תוספת מרתף, הוספת בריכת שחיה ועוד.
- אישור הקלה, המאפשרת לבנות שלא בהתאם לכללים הרגילים. כגון: תוספת לזכויות הבניה, סטייה מקווי הבניין, חריגה מדרישות העיצוב וכן הלאה.
- אישור לשימוש חורג בנכס או במקרקעין מהמוגדר בתב"ע. כגון: שימוש בדירת מגורים כמשרד, שימוש בבניין או קרקע חקלאית לצרכי מסחר וכדומה.
למי משולם היטל השבחה ומתי?
ההיטל משולם לרשות המקומית. הוא חל ביום אישור התכנית המשביחה, אך התשלום מתבצע רק כאשר בעל הנכס מקיים אחת משתי הפעולות הבאות: א. מממש את זכויותיו – כלומר מוציא היתר בניה, מקבל אישור לשימוש חורג או הקלה, או: ב. מעביר זכויות בנכס – בעת מכירה או כל העברת זכויות המהווה עסקה במקרקעין.
כיצד להימנע מ"הפתעה" בלתי רצויה שכזאת?
המלצתי הקבועה ללקוחותיי ולכל אדם המעוניין למכור נכס היא לבצע בדיקה מקדמית לפני ביצוע כל פעולה מחייבת מול הקונה. מייד כאשר החלטתם למכור, פנו לוועדה המקומית ובקשו אישור על כך שאין חבות בהיטל השבחה. פניתם, ביקשתם וגיליתם שישנה חבות? טוב לדעת. עכשיו אפשר להסדיר את החוב וכמובן, להעלות את ערך הנכס הנמכר בהתאם כך שהמחיר שתקבלו עבור הדירה יכלול את ההשבחה.
מתי מומלץ להתייעץ בעו"ד בנושא היטל השבחה?
לעיתים ימליץ לכם עורך הדין לפנות לשמאי על מנת להפחית את גובה החיוב, או (במקרים מסוימים) לנסות לבטלו לחלוטין. הדבר עשוי לקרות כאשר הערכת העלייה בערך הנכס נראית כמופרזת ביחס לשווי הנכס, או כאשר אינה ניתנת למימוש בפועל. עו"ד יוכל לספק לכם מידע לגבי סיכוייכם לשנות את הגזירה ואף להפנות אתכם לבעל מקצוע אמין לביצוע הערכה מטעמכם. אם כך, לשאלה מתי מומלץ להתייעץ עם עו"ד בנושא היטל השבחה, התשובה היא – תמיד…
יש לכם שאלות בנושאי היטל השבחה ? מכירת נכס ?
ניתן להתקשר לטלפון 08-9153880 או לשלוח שאלות באמצעות טופס